Vlielander ZeemansKoor

Vlielander ZeemansKoor

Over ons....of te wel: Hoe het begon.

Hoe het ooit begon.....


Hoe onstaat het plan om een mannenkoor op te richten in een klein dorp op het waddeneiland Vlieland ?

Het gebeurde op Koninginnedag 30 april 1989. Tijdens het zingen van de traditionele vaderlandse liederen viel het op dat zoveel mannen zo leuk uit volle borst zongen.

De meesten deden dit slechts eenmaal per jaar...Juist! Voor het gemeentehuis op Koninginnedag.


Toch zonde. Moest eigenlijk vaker.

Maar om nu iedere maand op Vlie Koninginnedag te vieren, dat zat er niet in.

Men zegt wel eens (lees: vaak) Bij God en op Vlieland is alles mogelijk.

Maar zo gek is het nu ook weer niet.


Welnu....twee enthousiaste 'gekken' staken de koppen bij elkaar, te weten Meilom Soolsma en Bart de Graaf.


Het telefoonboek werd geraadpleegd om geschikte toekomstige leden te benaderen, een eerste voorzichtige bijeenkomst werd openbaar gemaakt en ziedaar: de oprichtingsvergadering vond plaats op 7 juni 1989 in 'De Zeeman'.

Toepasselijker kon haast niet.


Inmiddels draait het Vlielander Zeemanskoor al weer ruim 30 jaar mee en hebben we samen met het Scheldeloodsenkoor in 2014 de eerste kwart eeuw vrolijk en muzikaal herdacht!


De corona pandemie van 2020 - 2022 zorgde er ook bij ons voor dat onze fiere driemaster De Vrouwe Suzanna van Flielandt "aan de ketting" werd gelegd.

Twee jaar lang konden we niet oefenen en uitvoeren maar tijdens de jaarvergadering in maart 2022 werd besloten dat we er weer voor zouden gaan. Het kriebelde in onze kelen om weer te gaan zingen. En.........er was een flinke aanwas van nieuwe leden waaronder een aantal jongeren.

Na de corona periode moesten we eerst flink oefenen, ook al vanwege de nieuwe jongere leden, en dat doen we tegenwoordig in het Dorpshuis in de Boswijk. Inmiddels kunt u ons weer regelmatig ergens horen op Vlieland. Waar? Raadpleeg daarvoor ons programma.